Как да планираме деня си успешно?

Как да планираме деня си успешно?
24 октомври 2019

Как да планираме деня си успешно

     Първата стъпка за по-добре планиране е : Да определим целите си

Когато знаем, какво искаме да постигнем, можем лесно да определим действията, които е нужно да изпълним. След като знаем, какво е нужно да правим, остава само да намерим време, в което да го правим.

 

    Втората стъпка е: Да определим, реално, колко време ще ти отнеме всяка активност, която искаме да включим към графика си

Реалната преценка на времето, ще ви спести губенето на ценни минути и часове. Ако не преценявате реално колко време ви отнема едно или друго занимание, то направете следният тест: За една седмица записвайте предварително всяка активност, като записвате, колко време мислите, че ще ви отнеме. След като свършите, запише, колко наистина ви е отнело. Така, в рамките на седмица, ще се ориентирате, колко време ви е нужно за ежедневните ви ангажименти.

 

    Третата стъпка е: Да записваме всичко в графика си

Важно е да вписваме всичките си ангажименти, задачи и дори сутришната си рутина в плана си, защото само така, ще имаме ясна представа къде отива времето ни.

Експертите съветват, да обозначаваме в плана си, дори и времето прекарано пред телевизора, за да имаме точна престава, каква част от деня си отива там. Също така ни съветват да отделяме поне 5% от деня си, инвестирайки в личното си развитие.

 

    Четвъртата стъпка е: Да записваме всичко в един планер

Много от нас са правели грешката да ползват няколко планера - един за личните ни ангажименти, един за работните и понякога още един за целите си. Това е едно от най- срещаните грешки при планиране на времето. Джулиян Моргенстърн (една от най-известните писателки на тема организация на време) пише в книгата си, че използването на повече от един планер води до неизползването на нито един. Тъй като, няма как да носим всички планери с нас, започваме да не записваме ангажиментите си в тях, започваме да пропускаме задачи и накрая спираме да ги използваме, защото не ни помагат.

Идеята за ползване на планер е той да ни носи спокойствието, че сме записали всичко, което е важно за нас, че няма да пропуснем някоя задача или ангажимент. Планерът е малкият ни помощник, на който можем да доверим всичко и разбира се винаги да е в чантата ни.

Също така е от изключителна важност планера да позволява удобното му използване. Да е лек и да е вдъхновяващ :)

 

    Петата стъпка, която ни съветват експертите е: Да планираме деня си от предходната вечер

Браян Трейси споделя в една от книгите си, че след самодисциплината, второто най-важно нещо е фокуса и планирането. Той ни съветва всяка вечер да записваме задачите си за следващият ден. Съветвани дори да оставяме планера си близо до нас, когато си легнем, защото ако се сетим нещо (което в повечето случаи винаги става) да го запишем и по този начин ще освободим съзнанието от премислянето на задачи за утрешният ден и ще можем да се насладим на заслужена почивка.

 

 

 

 

Как да си съставим коледен бюджет

Коледните празници за много от нас са едни от най-хубавите дни в годината. Празници свързани с много уют, топлина, коледна украса и... много подаръци! Предлагаме Ви нашите съвети за това, как да си съставите коледен бюджет и да планирате всичко предварително.

прочети още

5 стъпки за изграждане на дисциплина

Да бъдем дисциплинирани означава да се фокусираме върху резултата, който искаме да постигнем. Може това да бъде достигане на определено тегло,  спестяване на определена сума,  придобиване на ново умение, изплащане на финансово задължение, развиване на успешен бизнес. Каквото и да е, ще изисква от вас много дисциплина. Ето за това, ние ви предлагаме 5 стъпки, които ще ви помогнат.

прочети още

Как да планираме най-успешната си година до сега?

Всяка година може да бъде по-добра от предходната. Предлагаме ви 7 стъпки, как да планирате най-успешната си до момента. Ето ги и тях:

прочети още

5 съвета как да си съставим бюджет

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още

11 съвета как да започнем новият месец правилно

Началото на всеки нов месец е прекрасно време. Време, което ако използваме пълноценно, ще ни помогне да сме по-организирани и по-фокусирани върху важните за нас неща. Представяме ви 11 съвета как да започнем месеца си правилно. Ето ги и тях:

прочети още

5 причини планерът ни да не “работи” правилно

Планерите са невероятни средства за организация и продуктивен начин на живот. Те са един от ключовете към успеха ... ако ги използваме правилно ☺️

прочети още

5 стъпки да победим мързела

Много често ни се случва мързела ни да надделява върху нас и това е съвсем нормално. Тези стъпки ще ви помогнат да победите това чувство и да възвърнете силите си. Ето ги и тях:

прочети още

Тайните на успеха

Експертът Ричард Сейнт Джон идентифицира седем ръководни принципа в живота на успешните хора:

прочети още

Как да си поставяме цели, така че да ги постигаме

В едно от аудио - обученията си, Ърл Найтингейл казва: “Разликата между успешните и неуспешните хора е в целите.”

прочети още

Какво е времева карта и как да я използваме

Времевата карта в общи линии е "принт скрийн" на нашата седмица, разграфена в различните активности.

прочети още