Как да планираме деня си успешно?

Как да планираме деня си успешно?

24 октомври 2019

Как да планираме деня си успешно

     Първата стъпка за по-добре планиране е : Да определим целите си

Когато знаем, какво искаме да постигнем, можем лесно да определим действията, които е нужно да изпълним. След като знаем, какво е нужно да правим, остава само да намерим време, в което да го правим.

 

    Втората стъпка е: Да определим, реално, колко време ще ти отнеме всяка активност, която искаме да включим към графика си

Реалната преценка на времето, ще ви спести губенето на ценни минути и часове. Ако не преценявате реално колко време ви отнема едно или друго занимание, то направете следният тест: За една седмица записвайте предварително всяка активност, като записвате, колко време мислите, че ще ви отнеме. След като свършите, запише, колко наистина ви е отнело. Така, в рамките на седмица, ще се ориентирате, колко време ви е нужно за ежедневните ви ангажименти.

 

    Третата стъпка е: Да записваме всичко в графика си

Важно е да вписваме всичките си ангажименти, задачи и дори сутришната си рутина в плана си, защото само така, ще имаме ясна представа къде отива времето ни.

Експертите съветват, да обозначаваме в плана си, дори и времето прекарано пред телевизора, за да имаме точна престава, каква част от деня си отива там. Също така ни съветват да отделяме поне 5% от деня си, инвестирайки в личното си развитие.

 

    Четвъртата стъпка е: Да записваме всичко в един планер

Много от нас са правели грешката да ползват няколко планера - един за личните ни ангажименти, един за работните и понякога още един за целите си. Това е едно от най- срещаните грешки при планиране на времето. Джулиян Моргенстърн (една от най-известните писателки на тема организация на време) пише в книгата си, че използването на повече от един планер води до неизползването на нито един. Тъй като, няма как да носим всички планери с нас, започваме да не записваме ангажиментите си в тях, започваме да пропускаме задачи и накрая спираме да ги използваме, защото не ни помагат.

Идеята за ползване на планер е той да ни носи спокойствието, че сме записали всичко, което е важно за нас, че няма да пропуснем някоя задача или ангажимент. Планерът е малкият ни помощник, на който можем да доверим всичко и разбира се винаги да е в чантата ни.

Също така е от изключителна важност планера да позволява удобното му използване. Да е лек и да е вдъхновяващ :)

 

    Петата стъпка, която ни съветват експертите е: Да планираме деня си от предходната вечер

Браян Трейси споделя в една от книгите си, че след самодисциплината, второто най-важно нещо е фокуса и планирането. Той ни съветва всяка вечер да записваме задачите си за следващият ден. Съветвани дори да оставяме планера си близо до нас, когато си легнем, защото ако се сетим нещо (което в повечето случаи винаги става) да го запишем и по този начин ще освободим съзнанието от премислянето на задачи за утрешният ден и ще можем да се насладим на заслужена почивка.

 

 

 

 

Всяка година може да бъде по-добра от предходната. Предлагаме ви 7 стъпки, как да планирате най-успешната си до момента. Ето ги и тях:

прочети още

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още

Началото на всеки нов месец е прекрасно време. Време, което ако използваме пълноценно, ще ни помогне да сме по-организирани и по-фокусирани върху важните за нас неща. Представяме ви 11 съвета как да започнем месеца си правилно. Ето ги и тях:

прочети още

Планерите са невероятни средства за организация и продуктивен начин на живот. Те са един от ключовете към успеха ... ако ги използваме правилно ☺️

прочети още

Много често ни се случва мързела ни да надделява върху нас и това е съвсем нормално. Тези стъпки ще ви помогнат да победите това чувство и да възвърнете силите си. Ето ги и тях:

прочети още
Тайните на успеха
26 декември 2019

Експертът Ричард Сейнт Джон идентифицира седем ръководни принципа в живота на успешните хора:

прочети още

В едно от аудио - обученията си, Ърл Найтингейл казва: “Разликата между успешните и неуспешните хора е в целите.”

прочети още

Времевата карта в общи линии е "принт скрийн" на нашата седмица, разграфена в различните активности.

прочети още