Как да планираме най-успешната си година до сега?

Как да планираме най-успешната си година до сега?

17 януари 2021
Всяка година може да бъде по-добра от предходната.
 
 
Не вярвам в “добрите стари дни”. Вярвам, че целенасочено можем да направим всяка година по-успешна от предходната.
 
Вярвам, че за една година можем да променим аспекти от живота си, които са били едни и същи през последните пет.
 
 
 
Не е нужно да “тъпчим” на едно и също място. Не трябва да се примиряваме със сегашната ни “реалност”, ако в сърцето си желаем друго.
 
 
 
 
Един от моите ментори ми беше казал следното нещо, относно промяната:
 
“Не можеш да промениш миналото си, не можеш да контролираш другите хора или обстоятелствата в живота си, но трябва да знаеш, че в природата има закони, които важат еднакво за всеки човек.
 
И един от тях е, че природата не се интересува какво ще посадиш в нея - тя просто ще ти го върне умножено, ако положиш нужните усилия.
 
Ако засадиш царевица, не очаквай да поникне слънчоглед. Ако засадиш целите си и полагаш усилия да ги отгледаш, не се учудвай когато се материализират.”
 
 
 
 
Ако и вие чувствате, че искате да постигнете нещо, което до сега не сте, ако имате нужда от промяна или просто искате следващата новогодишна вечер да извикате “Това беше най-хубавата ми година досега”,  предлагам ви няколко съвета как да планирате годината си успешно.
 
Ето ги и тях:
 
 
 
Стъпка 1 Равносметка - преди да тръгнем напред, трябва да разберем, къде се намираме в момента.
 
 
Първата стъпка към планиране на успешна година е да направим равносметка за изминалата. Няма никакво значение, дали четете това през Август или през Януари, важно в да оцените какво е сегашното ви състояние и да определите какво искате и имамете нужда да промените. Нищо няма да се промени, ако ние не се променим. 
 
 
 
В планерPlan your success” има две графики, които ще ви помогнат в тази стъпка. Ако използвате друг планер, по-долу ще опишем категориите за равносметка.
 
 
 
Графиката е съставена от 18 категории, като е нужно, за всяка една от тях, да оцените колко удовлетворени се чувствате в момента от 1 до 10.
 
Личност - самочувствие 
Личностно израстване и развитие
Лично обкръжение и среда, която ни заобкаля
Връзки със семейството 
Социални контакти и връзки
Лични връзки с партньор/ка
Удовлетвореност от професия/работа
Удовлетвореност от постигнати лични цели
Цели, в помощ на другите и обществото
Финанси и приходи
Лично управление на финансите
Финансова независимост
Креативност
Забавление
Приключения
Тяло и физика
Хранене и качество на хранене
Здрав дух и психика
 
 
 
По скалата от 1 до 10, къде се намираща във всяка една от категориите?
 
 
Ако можехте да промените как сте живели през изминалата година, какво щяхте да промените?
 
Защо?
 
Какви резултати щяхте да сте постигнали до сега?
 
 
 
Запишете всичко. Дейсвително го запишете и запазете графиката, за да я сравните с новата графика след една година!
 
 
 
Друго, което ви съветвам да направите е да вземете планера, който сте използвали до сега и да видите как сте използвали времето си всеки месец, седмица и ден. Един планер, погледнат назад, може да ви даде много добра равносметка, как е преминала изминалата година.
 
 
Ако до сега не сте ползвали планер или не сте записвали всичко в него, ще ви е по-трудно да оцените как и в какво сте влагали времето си, но ... дайте най-доброто от себе си тази година и записвайте всичко в планера си, не само, за да планирате правилно, но и за да можете да си направите по-добра равносметка следващия път.
 
 
 
И така, ако сте направили всичко от написаното до момента, ви предлагам, да преминете към стъпка 2:
 
 
 
Стъпка 2 Визия.
 
 
Едно от любимите ми и според мен, най-резултатно упражнение е да си представите, че е последният ден на следващата година. Представете си къде сте, как сте облечени, как изглеждате и как казвате : “Това беше най-успешната ми година до сега!”
 
 
Какво е нужно да се случи, за да кажете това?
 
 
Запишете отговорите и продължете със следващата стъпка.
 
 
 
 
Стъпка 3 Поставяне на конкретни цели.
 
 
Сега трябва да дефинирате и конкретизирате нещата, които отговорихте в точка 2, като направите от тях 7 до 10 цели.
 
Целите трябва да са конкретни, измерими, реалистични, позитивни, с краен срок и ясна дефиниция, защо искате да ги постигнете.
 
 
 
Стъпка 4 За всяка цел запишете по 20 неща, които да направите, за да я постигнете.
 
 
Това е много важна и креативна стъпка. Първите 4-6 отговора ще намерите лесно, следващите 10-12 ще са по-трудни, но колкото повече мислите върху това, какво можете да направите за тази цел, толкова повече отговори ще намерите и следователно начини за постигането и.
 
 
В планер “Plan your success” ще намерите такъв раздел за 10 цели.
 
 
 
 
Стъпка 5. Изберете 3 цели, върху които да работите приоритетно.
 
Разбийте тези 3 цели на по-малки и ги разпределете в следващите месеци. В месечният изглед на планера си, запишете кои са приоритетите ви за всеки месец и резултатите, които трябва да постигнете.
 
 
 
 
Стъпка 6. Отбележете какви навици са ви нужни, за да постигнете резултатите, които искате.
 
Определете тези навици и ги запишете в планера си. Започнете да следи редовно ли ги практикувате и ако не, защо? Запомнете, че ако вие не сме промените и нещата около вас няма да се променят, а единственият начин да променим себе си е като променим навиците си.
 
 
 
Стъпка 7. Преглеждайте стъпките и целите си всеки ден!
 
Дори и да ви се струва скучно, отделяйте 5 минутки всеки ден, за да преглеждате целите и напредъка си.
 
Много често позволяваме на ежедневието да ни разсейва и времето да минава, без да го усетим.
Ако искате следващата година да погледнете назад с удовлетворение от постигнатото, задължително преглеждайте целите си всеки ден и правене нужните промени, за да получавате нужните резултати.
 
 
 
Не забравяйте, че не е задължително новата ви година да започва от Януари. Може да започне по всяко време и аз ви съветвам да започне сега!
 
Ако искате след 12 месеца да бъдете в различна ситуация, от която сте в момента, сега трябва да положите нужните усилия.
 
 
Не позволявайте още една година да ви избяга и да не живеете така, както сърцето ви желае.
 
 
Пожелавам ви успех и се надявам да съм ви помогнала в планирането на най-успешната ви година!
 
Л

 

Да бъдем дисциплинирани означава да се фокусираме върху резултата, който искаме да постигнем. Може това да бъде достигане на определено тегло,  спестяване на определена сума,  придобиване на ново умение, изплащане на финансово задължение, развиване на успешен бизнес. Каквото и да е, ще изисква от вас много дисциплина. Ето за това, ние ви предлагаме 5 стъпки, които ще ви помогнат.

прочети още

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още

Началото на всеки нов месец е прекрасно време. Време, което ако използваме пълноценно, ще ни помогне да сме по-организирани и по-фокусирани върху важните за нас неща. Представяме ви 11 съвета как да започнем месеца си правилно. Ето ги и тях:

прочети още

Планерите са невероятни средства за организация и продуктивен начин на живот. Те са един от ключовете към успеха ... ако ги използваме правилно ☺️

прочети още

Много често ни се случва мързела ни да надделява върху нас и това е съвсем нормално. Тези стъпки ще ви помогнат да победите това чувство и да възвърнете силите си. Ето ги и тях:

прочети още
Тайните на успеха
26 декември 2019

Експертът Ричард Сейнт Джон идентифицира седем ръководни принципа в живота на успешните хора:

прочети още

В едно от аудио - обученията си, Ърл Найтингейл казва: “Разликата между успешните и неуспешните хора е в целите.”

прочети още

Времевата карта в общи линии е "принт скрийн" на нашата седмица, разграфена в различните активности.

прочети още

Планирането на времето ни е една от първите стъпки, които трябва да усвоим, за да променим нещо в живота си. Нашият живот е нашето време и ако прахосваме времето си, това означава, че прахосваме живота си.

прочети още