5 стъпки за изграждане на дисциплина

5 стъпки за изграждане на дисциплина
16 юни 2021

 

 

5 стъпки за изграждане на дисциплина

 

№1 Определете целта си – Опишете и дефинирайте ясно какво точно искате. Каква е крайната ви цел? Защо е важно за вас да я постигнете? Как ще промени това живота ви?

Яснотата идва от задаването на въпроси. Задавайте си всякакви уточняващи  въпроси, когато определяте своите цели.

Имайте предвид, че най-честата причина, поради която хората не постигат целите си е, че не са достатъчно ясни.

 

 

Ако не можете да обясните на 10 годишно дете целта си, то и вие самите едва ли я разбирате ясно“

 

Браян Трейси

 

 

 

 

№2 Опишете какви са мотивите ви за постигане на тази цел

 

Защо искате да постигнете тази цел? Как ще промени това живота ви? Какво ще се е променило за вас? Как ще се чувствате?

Запишете тези отговори и ако имате такава възможност, носете ги със себе си. Ако почувствате, че желанието ви за нещо друго надделява над волята ви за променя, прочете  своите причини и се помислете, какво губите или от какво се отказвате, ако се отдадете на моментните си желания.

 

Ако сте от хората, които си казват: „Няма смисъл да ги пиша“, има голяма вероятност да грешите. Записването на тези позитивни очаквания и чувства, ще помогне на мозъка да се съсредоточи върху резултата, който целите, а не върху лишенията или труда, който трябва да положените.

 

Понякога точно тази стъпка е липсващото стъпало, за да продължите нагоре.

 

Ако една от целите ви е да прочете 12 книги за 12 месеца, помислете защо искате да я постигнете. Само, за да сте прочели 12 книги? Или защото искате да отворите собствен бизнес след време? Дефинирайте своето „защо“.

 

 

 

 

№3 Определете възможните препятствия

 

Едно, от хай-големите препятствия, което ще срещнете в постигането на всяка една от целите си са …  чувствата ви.

 

Вие самите, можете да бъдете най-голямото си препятствие към постигане на целта си. Ако позволявате на моментните ви чувства (дали ви се прави нещо или не)  да надделяват върху решенията ви (да промените някакъв аспект от живота си), много вероятно е всяка Нова година да пренаписвате целите си от предходната и да чувствате, че „тъпчете“ на едно място, без да се развивате.

 

Решението на това препятствие е да осъзнаете, че ще има много дни, в които няма да ви се прави това, което сте си обещали да прави, но въпреки това да станете и да го направите.

 

Много често се обезкуражаваме от това, колко много път имаме да извървим, преди да достигнем до целта си и точно в тези моменти позволяваме на емоциите ни да взимат превес над дългосрочните ни цели и решения.

 

Времето така или иначе ще мине… важно е да решите, дали след  една година искате да сте в различно състояние от това, в което се намирате в момента и или ще се отдадете на моментно чувство и след това ще трябва да започвате отначало?

 

Не искаме да ви демотивираме, но едва ли ще се събудите някоя сутрин и ще се сте превърнали в дисциплинирана личност. Не. Можете само да се научите да бъдете такава.

 

Решете сега: Ще позволявате ли чувствата ви да решават вместо вас или ще поемете контрола върху себе си?

 

 

 

№4 Изградете си нови навици

 

Изграждането на нови навици наистина отнема време , но срещали ли сте цитата, който гласи : Първо ние изграждаме навиците си и след това те изграждат нашето бъдеще“?

 

Обичайно отнема между 21 и 99 дни (варира в зависимост, колко е сложен самият навик за вас)  за създаването на нов и дълготраен навик.

 

 

Нещото, което ще ви даде най-много стимул да продължите (дори и в дните, в които не ви се правиJ ) е да имате графика или календар, в който да отбелязвате с „Х“ всеки ден, в който сте изпълнили  поставената си цел, да извършвате определен навик. Така, не само няма да ви се иска да спрете, за да не прекъснете поредицата, но и гледайки, колко дни имате вече под колана си, ще се мотивирате да продължите.  Когато изградите определен навик , не се притеснявайте да пропуснете ден-два, но не позволявайте да се отпуснете и да пропуснете повече от това.

 

 

*Предлагаме ви да разгледате планерите ни, в които сме поставили специални графика за създаване и проследяване на нови навици. Те ще ви бъдат изключително полезни!

 

 

 

Кой са грешките, които можете да допуснете?

 

Най-честата грешка, при изграждането на нови навици е да започнете с много на брой, наведнъж. Ако си кажете: “От утре съм нов човек!“ и промените драстично познатото си ежедневие, много вероятно е след няколко дни да се почувствате изтощени, демотивирани и дори малко нещастни. 

 

Промяната отнема време.

 

Джойс Майерс казва:

 

„Не едно лошо решение ви е довело до състоянието, в което сте в момента. Не, били са поредица от лоши избори в миналото, които са създали сегашния ви живот. И едно добро решение няма как да оправи всичко, нужна е поредица от добри избори и решения, всеки ден, за да бъде бъдещето ви различно!“

 

Какво е решението?

 

Направете си план. Определете стъпки, които ще ви подкрепят в осъществяването на целта ви и поетапно правете стъпка по стъпка.

 

Така например, ако целта ви е да достигнете определено тегло,  то стъпките може да са следните:

  1. Да започна сутринта си със здравословна закуска
  2. Да заместя сладките десерти с черен шоколад
  3. Да приемам по един литър вода на ден
  4. Да правя по 5000 крачки на ден
  5. Да тренирам 3-пъти седмично … и други

Гледайки всички точки по отделно, те изглеждат много лесно изпълними. Да, но ако си наложите от днес, всеки ден да изпълнявате тези 5 точки наведнъж, много вероятно е да се почувствате претоварени и много скоро да се откажете от изпълнението им, което ви връща в начало – далеч от целта ви.

 

Ключа в създаването на нов навик е да започнете само с един, да го прилагате, докато той стане част от вас и чак след това да започнете със следващия. За примера, който сме дали следва да започнете с навик 2, след като стане обичайно за вас да закусвате здравословно.

 

 

 

№5 Останете фокусирани върху ежедневното изпълнение на новите навици и бъдете ПОСТОЯННИ

 

 

"Може да промените живота си само ако промените нещо, което правите ежедневно."

 

Джон Максуел

Как да си съставим коледен бюджет

Коледните празници за много от нас са едни от най-хубавите дни в годината. Празници свързани с много уют, топлина, коледна украса и... много подаръци! Предлагаме Ви нашите съвети за това, как да си съставите коледен бюджет и да планирате всичко предварително.

прочети още

5 съвета как да си съставим бюджет

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още