Как да си съставим коледен бюджет

Как да си съставим коледен бюджет
5 ноември 2021

Коледните празници за много от нас са едни от най-хубавите дни в годината. Празници свързани с много уют, топлина, коледна украса и... много подаръци!

 

Предлагаме Ви нашите съвети за това, как да си съставите коледен бюджет и да планирате всичко предварително.

 

Ето ги и тях:

 

1. Изградете си подаръчна философия - Помислете на кого искате да направите подарък.

Това може да са малки подаръци на много хора и/или големи подаръци на по-малко хора. Направете списък на всички, които са слушали през годината и запишете срещу всяко име идеите Ви за подарък.

 

*В планерите ни "Live Your Dreams", "Планирай Успеха си" и "Plan Your Success" има специална секция "Gift List", която е разработена да Ви води в планирането на тези празници.

 

 

2. Изберете правилните подаръци - Помислете за всеки един човек от списъка Ви индивидуално.

-Какво харесва?

-Какви хобита има?

-Какво би я/го зарадвало?

-Какви са любимите и/му цветове?

-Какви са целите и/му? Как, чрез Вашия подарък, бихте я/го подкрепили в тези цели?

 

 

3.  Превърнете се в "Коледно чудо" за някой нуждаещ се - Помислете за възможност, чрез която можете да бъдете в помощ на някой, който има нужда от Вас!

 

 

Най-силното послание, което носи този прекрасен празник е  - Бъдете добри и милостиви.

 

 

Силно вярваме, че всеки човек може да допринесе с нещо, което да направи света около нас по-добро място.

 

Само се замислете колко много начини и възможности имаме да помогнем и да бъдем в помощ.

 

Много от животинските приюти например имат нужда от доброволци, които да им помагат в грижите за тези невинни душички. Дори можете да дарите стари одеяла и завивки, които да се използват за създаването на уют и топлинка, а самите животинки винаги са искрено щастливи да имат допир до някой човек. Проверете за приюти близо до вас и ги попитайте как и с какво бихте могли да им помогнете.

 

Или можете да дарите книги на читалище в нужда и така книгите, които са помогнали на Вас, да помогнат на някой друг, който търси своя път в живота. Във Фейсбук ще намерите много групи на подобни читалища, които биха Ви били признателни да им дарите част от Вашите книги. Можете да потърсите и читалище/библиотека в близост до Вас.

Ако сте решили да помогнете на някоя организация чрез финансово дарение, то планувайте го в бюджета си и определете кога и с колко ще ги подкрепите.

 

 

 

4. Съставете си бюджет - Определете общата сума, която сте определили да похарчите.

В друга наша статия Ви предложихме да заделяте всеки месец от годината, една малка сума пари, която да внасяте към Фонд "Празници и подаръци".

 

Ако не сте се подготвили така, много силно Ви съветваме да сте внимателни когато определяте бюджета си. Не плащайте за подаръци с кредитни карти или заеми, които ще възстановявате през следващата година. Отделете толкова, колкото не би Ви натоварило финансово и не забравяйте, че хората които обичате биха предпочели Вашето спокойствие пред подарък, който ще изплащате през следващите месеци на Новата година!

 

Разгледайте хората в списъка си и започнете от най-важните за Вас. Срещу всеки от тях запишете сумата, която ще заделите за подарък. След като имате записани : всички хора, идеите за подаръци и сумите за всеки един от тях, прегледайте дали не надвишавате общият бюджет и дали не се нуждаете да направите някакви корекции.

 

*Много е важно предварително да решите как ще опаковате подаръците - дали ще използвате специалист, дали ще го направите собственоръчно или няма да ползвате подаръчни опаковки изобщо. Трябва да включите в общия бюджет и приблизителната сума, която ще Ви е нужна за опаковане.

 

 

 

5.Погледнете в Pinterest - Там ще намерите много идеи и вдъхновение.

 

Потърсете варианти за саморъчно изработена украса или опаковане. Може да откриете и много опции за по-бюджетни подаръци, чрез които да намалите разходите си, без това да даде отражение в качеството и идеята на подаръка.

 

 

 

6. Помислете за времето, което ще прекарате заедно - Хората винаги ще помнят, как сте ги накарали да се чувстват.

 

Помислете за времето на самия празник - как да го направите по-интересно. С нова игра, семеен пъзел или интересно аранжирана маса? Както в предходната точка, можете да потърсите различни идеи в Pinterest или да изберете игра, която можете да създадете в домашна обстановка.

 

 

 

7. Започнете с пазаруването по-рано - Пазарувайте през цялата година за коледни подаръци.

 

Така ще можете да се възползвате от всички видове намаления. Ще имате възможност да обмислите добре вида на подаръка и ще си спестите много време, пари и стрес от търсене на правилния подарък в последният момент.

В планера си, попълнете списъка си с хора и чеквайте всеки, на който сте намерили и закупили подаръка.

 

 

8. Проследявайте всеки разход! - Не позволявайте разходите Ви за празниците да Ви оставят без финанси през следващите месеци.

 

 

9. Ако до сега не сте имали - Създайте си Фонд "Празници и подаръци"

Ежемесечно внасяйте/заделяйте определна сума пари и така винаги ще разполагате с финанси. Но не забравяйте винаги да работите с направен бюджет и списък.

 

 

 

Това са нашите съвети за съставяне на коледен бюджет. Надяваме се да са Ви полезни!

 

Благодарим Ви, че сте част от нашата общост и Ви пожелаваме прекрасни празници, изпълнени с много топлина и усмивки.

 

 

С Уважение : Ел планерс

5 стъпки за изграждане на дисциплина

Да бъдем дисциплинирани означава да се фокусираме върху резултата, който искаме да постигнем. Може това да бъде достигане на определено тегло,  спестяване на определена сума,  придобиване на ново умение, изплащане на финансово задължение, развиване на успешен бизнес. Каквото и да е, ще изисква от вас много дисциплина. Ето за това, ние ви предлагаме 5 стъпки, които ще ви помогнат.

прочети още

5 съвета как да си съставим бюджет

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още