Как да си поставяме цели, така че да ги постигаме

 Как да си поставяме цели, така че да ги постигаме
20 декември 2019
В едно от аудио - обученията си, Ърл Найтингейл казва: “Разликата между успешните и неуспешните хора е в целите.”
 
Много от успешните личности казват, че поставянето на цели е нещото, което е променило живота им. Целите ни служат, като GPS, който ни води до мястото, на което искаме да се намираме в живота.
 
 
Също така е изключително важно те да бъдат записани на хартия и често да ги преглеждате. Браян Трейси казва, че нещо магично се случва, когато записваме целите си на хартия.
 
 
Нека да разгледаме най-важните насоки, при поставянето на цели.
 
 
1. Целите трябва да са конкретни - важно е да сме конкретни в това, което искаме да постигнем.
Пример:
Грешно: Искам да спестя повече през следващата година
Правилно: Ще спестя ..... лв. до 31 декември
 
2. Целите трябва да са измерими - ако не можем да измерим целта си, няма как да разберем, дали сме я постигнали
Пример:
Грешно: Ще отслабна
Правилно: Ще тежа ..... кг. до 1ви август
 
3. Целите трябва да са ориентирани към действие - можем да използваме глаголи, когато ги поставяме
Пример:
Грешно: Ще бъда по постоянна в тренировките
Правилно: Ще тренирам 5 пъти седмично
 
4. Целите трябва да са реалистични - ако си поставяте твърде големи цели, можете да останете разочаровани, когато не ги постигнете за 1 година. За това, експертите съветват, целите ни да са разделени на три категории: такива, които искате да постигнете през следващите 5 години, 3 години и 1 година. 
Пример:
Грешно: Ще спестя 50 000 лв. до 1ви юли (от месечната си заплата, която е 1500 лв.)
Правилно: Ще спестявам по 10% от месечна си заплата
 
5. Целите трябва да са времево ориентирани с краен срок - сроковете ни помагат да сме по- целенасочени към постигането на резултат. Най - продуктивният ни работен ден е този преди отпуска. Защо? Защото имаме краен срок да приключим всичките си задачи. Много е важно да отбележим, че трябва да поставяме целите с различни срокове, защото ако всички от тях са до 31 декември, ще започнем да отлагаме действията, свързани с тях.
Пример:
Грешно: Ще се запиша да уча
Правилно: Ще се запиша да уча до 1 септември
 
 
 
Това, в общи линии са най-важните насоки, които е добре да спазвате при поставянето на цели. Експертите ни съветват броя на целите ни да е между 7 и 10 за година.
 
 
Така че, пригответе си любимата напитка, отделете време, в което да сте сами, вземете планера си и ...поставете целите си!

Как да си съставим коледен бюджет

Коледните празници за много от нас са едни от най-хубавите дни в годината. Празници свързани с много уют, топлина, коледна украса и... много подаръци! Предлагаме Ви нашите съвети за това, как да си съставите коледен бюджет и да планирате всичко предварително.

прочети още

5 стъпки за изграждане на дисциплина

Да бъдем дисциплинирани означава да се фокусираме върху резултата, който искаме да постигнем. Може това да бъде достигане на определено тегло,  спестяване на определена сума,  придобиване на ново умение, изплащане на финансово задължение, развиване на успешен бизнес. Каквото и да е, ще изисква от вас много дисциплина. Ето за това, ние ви предлагаме 5 стъпки, които ще ви помогнат.

прочети още

Как да планираме най-успешната си година до сега?

Всяка година може да бъде по-добра от предходната. Предлагаме ви 7 стъпки, как да планирате най-успешната си до момента. Ето ги и тях:

прочети още

5 съвета как да си съставим бюджет

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още

11 съвета как да започнем новият месец правилно

Началото на всеки нов месец е прекрасно време. Време, което ако използваме пълноценно, ще ни помогне да сме по-организирани и по-фокусирани върху важните за нас неща. Представяме ви 11 съвета как да започнем месеца си правилно. Ето ги и тях:

прочети още

5 причини планерът ни да не “работи” правилно

Планерите са невероятни средства за организация и продуктивен начин на живот. Те са един от ключовете към успеха ... ако ги използваме правилно ☺️

прочети още

5 стъпки да победим мързела

Много често ни се случва мързела ни да надделява върху нас и това е съвсем нормално. Тези стъпки ще ви помогнат да победите това чувство и да възвърнете силите си. Ето ги и тях:

прочети още

Тайните на успеха

Експертът Ричард Сейнт Джон идентифицира седем ръководни принципа в живота на успешните хора:

прочети още

Какво е времева карта и как да я използваме

Времевата карта в общи линии е "принт скрийн" на нашата седмица, разграфена в различните активности.

прочети още

Как да планираме деня си успешно?

Планирането на времето ни е една от първите стъпки, които трябва да усвоим, за да променим нещо в живота си. Нашият живот е нашето време и ако прахосваме времето си, това означава, че прахосваме живота си.

прочети още