5 причини планерът ни да не “работи” правилно

5 причини планерът ни да не “работи” правилно
7 септември 2020

         Много често се обръщат към мен хора, които отначало започват да записват всичко, редовно в планера си, но с времето стават не толкова постоянни и планера "спира да работи правилно".

 

 

Събрах някои от най-честите причини това да се случва, за да ви помогна, да ги осъзнаете и да не ги допускате.

 

Ето ги и тях:

 

 

1. Не е достатъчно просто

Планерите са създадени, за да улесняват живота ви, не да го усложняват. Записвайте задачи, които реално можете да изпълните. Не е нужно да запълвате целият си график още преди да е започнал деня. Задължително трябва да оставяте празни интервали часове, защото винаги може да изникне нещо важно, което да трябва да свършите и ще ви е много по -лесно ако сте предвидили време точно за такива ситуации. 

 

 

 

2. Използвате повече от един планер

Това е една от най-честите грешки, която можете да допуснете - да ползвате повече от един планер. Джулия Моргенстърн (експерт в планирането и организацията на време) казва : "Живеем един живот - нужен ни е само един планер". Когато изплозваме повече от един планер и записваме нещата си на повече от едно място, това ни пречи да се фокусираме, натоварваме се да помним кое, къде сме записали и ни пречи да сме продуктивни.

Важно е да намерите вашият планер, който да съдържа различни страници за различните дейности и най-важното - дневният изглед и график да ви харесват и да могат да покрият всичките ви нужни от записки.

 

 

 

3. Не използвате списъци със задачи и списъци за пазаруване

 

Тези списъци, не само, че са изключително полезни, но и са най-използваните. Ако планера ви не ги съдържа, вие започвате да ползвате други аксесоари, като лепящи листчета или телефона си, за да ги записвате там. И без да осъзнавате, започвате да използвате повече от едно средство, чрез което да планувате задачите си, което ви връща на предходната точка. Затова, съвета ми е, да изберете планер, който да подхожда на ежедневната ви заетост и най-вече да съдържа списъците, от които реално имате нужда.

 

 

 

4. Очаквате планера ви винаги да изглежда перфектно и безупречно попълнен

Много често се вдъхновяваме от снимки на красиво попълнени и оцветени планери, но ... действителността не е такава. Нормално е да задрасквате, да бъркате, дори и да имате "дъждовни" дни :)

Много по-важно е с какво запълваме планера си, а не как.

Да, искаме да изглежда добре на снимки, но е много по- важно, след една година, прелиствайки назад през листовете, да погледнете с удовлетворение и да си кажете "Аз направих всичко това"

 

 

 

5. Не го носите винаги с вас

Планера, трябва да служи по предназначението си. Ако сте стоматолог и използвате планера си, за да записвате само часовете на клиентите си - да, не е нужно да е винаги с вас, но... във всички други случаи това е огромно предимство.

 

 

 

Лично, в миналото си, съм ползвала различни видове на планери. Това, което установих със сигурност, за мен е, че:

 

- планера ми трябва да е достатъчно удобен, за да го нося в мен, защото иначе го оставям във вкъщи и малко по малко спирам да го използвам

 

-планера ми трябва да е достатъчно голям, за да мога да записвам всичко е него, в противен случай започвам да използвам и други средства и отново изпадам в затруднение

 

-планера ми трябва да има достатъчно различно съдържание, за да може да покрие всичките ми нужди

 

-планера ми трябва да е подходящ и за работа, за да мога да го ползвам както в офиса, така и докато обядвам и преглеждам задачите си и изпълнението им.

 

 

 

 

Повярвайте ми, че използването на планер не е само, за да сме организирани в дневният си график. Той е много повече от това. Той е нещото, чрез което ще правите своята равносметка за изминалия период. Само си представете, как всяка година ще можете да кажете "Ето така прекарах годината си, постигнах това и това, направих планове за това и това."

 

 

Планера е вашето малко място, в което можете да пожелаете живота, който искате да имате, да направите план, как да го постигнете и да виждате постиженията си от целенасочените ви, ежедневни усилия, довели до промяната ви.

 

Инвестирайте в себе си и вярвайте, че можете да получите от живота това, за което мечтаете.

 

 

Защо да не го получите точно вие?

 

Защо да не го получите сега?

 

 

С уважение: ЛХ

 

Как да си съставим коледен бюджет

Коледните празници за много от нас са едни от най-хубавите дни в годината. Празници свързани с много уют, топлина, коледна украса и... много подаръци! Предлагаме Ви нашите съвети за това, как да си съставите коледен бюджет и да планирате всичко предварително.

прочети още

5 стъпки за изграждане на дисциплина

Да бъдем дисциплинирани означава да се фокусираме върху резултата, който искаме да постигнем. Може това да бъде достигане на определено тегло,  спестяване на определена сума,  придобиване на ново умение, изплащане на финансово задължение, развиване на успешен бизнес. Каквото и да е, ще изисква от вас много дисциплина. Ето за това, ние ви предлагаме 5 стъпки, които ще ви помогнат.

прочети още

5 съвета как да си съставим бюджет

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им, ще управлява вас." Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

прочети още

11 съвета как да започнем новият месец правилно

Началото на всеки нов месец е прекрасно време. Време, което ако използваме пълноценно, ще ни помогне да сме по-организирани и по-фокусирани върху важните за нас неща. Представяме ви 11 съвета как да започнем месеца си правилно. Ето ги и тях:

прочети още