5 съвета как да си съставим бюджет

5 съвета как да си съставим бюджет
29 ноември 2020

Един цитат, който говори много сам по себе си : "Управлявайте парите си, защото иначе липсата им ще управлява вас."

 

Управлението на личните ни финанси е едно от най-важните умения, което следва да имаме и развиваме, ако искаме да преследваме целите си, защото много от тях са свързани с наличието на средства.

 
Имайки предвид колко ежедневен труд полагаме всеки ден и с какво ни се налага да се сблъскваме, за да спечелим приходите си, то би било много безотговорно от наша страна да не се погрижим правилно за тях.
 
Съставянето на бюджет е най-добрият начин да променим поведението си спрямо парите.
 
 
Предлагаме ви 5 съвета как да си съставите бюджет и да управлявате разумно финансите си. 
 
 
 
 
Ето ги и тях:
 
 
 
Обръщаме внимание, че има разлики в съставянето на бюджет за хора, които имат постоянни месечни приходи и тези, които работят на променливо или процентно заплащане. Ще се постараем да ги отбележим.
 
 
 
 
1.Трябва да съставяте бюджета си  всеки месец.
 
Изберете си дата, или в начало на месеца или на определено число от месеца, в което получавате доходите си и запишете това число. Ако то е 1-во число на всеки месец, то трябва да се постараете преди 1-во число на всеки месец да имате вече изготвен бюджет за него. За тези от вас, които са с нерегулярни доходи, най-добрият вариант е в началото на всеки месец.

 

 

2. Съставянето на бюджет започва със записването на всички очаквани приходи.

Тази стъпка е по - неудобна за хората с променливи приходи, но дори случая да е такъв, запишете какви финанси очаквате през предстоящият месец.

 

 

3. Следва най-важната стъпка - записване на очакваните разходи.

 

Запишете първо постоянните  такива, като: сметки за отопление, телефон, телевизия, кредити, ипотека/наем и други.  

След това запишете тези, които са по изключения за текущият месец, като автомобилни застраховки, подаръци за рожден ден и други.

След това следва да запишете  какви суми ще отделите за категории като храна, гориво/транспорт, спестяване, лични пари за външни разходи (кафе, обяд) и други покупки като дрехи и книги.

 

Как обаче да определим колко пари да изхрачим за храна или гориво например?

 

Експертите дават тези процентни числа от месечния приход:
Храна - от 5% до 15%
Транспорт - от 10% до 15%
Дрехи - от 2% до 7%
Развлечения - от 5% до 10%
Лични - от 5% до 10%
 
 
При съставянето на бюджет е важно да следвате следното правило: не позволявайте разходите ви да бъдат по-високи от приходите.
Ако изпаднете в такава ситуация, то има само две неща, които трябва да направите - първо премахнете всичко от бюджета си, което не е от основна необходимост и второ - потърсете  вариант да увеличите прихода си чрез допълнителна или почасова работа, работа на комисионен принцип или нещо друго, което имате възможност да правите допълнително.
 
 
 
4. Следващата, много важна стъпка, е да определите каква сума ще отделите за спестяване.
 
“Всеки изхарчен лев е лев, който вече нямате” този цитат е толкова прост и в същото време богат на смисъл.
 
 
Нещото, което трябва да направите е да си отговорите на въпроса: Защо да спестявам? 
 
Може би искате да сте независими, може би търсите тази свобода да знаете, че ако ви се наложи да направите спешен разход, вие сте подготвени или може да искате да си закупите нещо по-голямо.
Каквато и да е вашата причина,  тя трябва да бъде ясна за вас, защото иначе, няма да намерите дисциплината да спестявате.
 
 
 
Спестявайки редовно, ние подсигуряваме бъдещето си - нашето и на хората, които разчитат на нас.
 
 
 
 
5. Спазвайте бюджета си.
 
В началото, може би ще ви е по-трудно, но не забравяйте, че всичко зависи от вас самите.
 
Когато спазвате бюджета си и знаете с колко точно пари разполагате за храна, гориво и сметки, започвате да усещате контрол и сила, както никога до сега. Освен това, в края на всеки месец няма да се чудите къде са отишли парите ви, защото вие ще сте дали смисъл на всеки, спечелен с много труд, лев!
 
 
 
 
Това са нашите съвети за създаване на бюджет. Надяваме се да са ви били полезни.
 
 
 
Ако имате някакви въпроси, можете да ни пишете и с радост ще ви отговорим.
 
 
 
 
 
Пожелаваме ви много усмивки и разбира се ... дисциплина!
 
 
L PLANNERS Планирай Успеха Си

Как да си съставим коледен бюджет

Коледните празници за много от нас са едни от най-хубавите дни в годината. Празници свързани с много уют, топлина, коледна украса и... много подаръци! Предлагаме Ви нашите съвети за това, как да си съставите коледен бюджет и да планирате всичко предварително.

прочети още

5 стъпки за изграждане на дисциплина

Да бъдем дисциплинирани означава да се фокусираме върху резултата, който искаме да постигнем. Може това да бъде достигане на определено тегло,  спестяване на определена сума,  придобиване на ново умение, изплащане на финансово задължение, развиване на успешен бизнес. Каквото и да е, ще изисква от вас много дисциплина. Ето за това, ние ви предлагаме 5 стъпки, които ще ви помогнат.

прочети още